Wecken en inmaken
Wecken en inmaken zijn technieken die vaak door elkaar worden gehaald. Wecken is een traditionele manier om levensmiddelen te conserveren in steriele glazen potten. Het voedsel in echte weckpotten doen, met inmaakringen en weckklemmen. Daarna de weckpot in water plaatsen om ervoor te zorgen dat de weckpot vacuüm trekt, bijvoorbeeld in een grote pan met water, inmaakketel of stoomoven. De meest voorkomende producten die geweckt worden zijn vruchten en groenten. Het kan ook met vlees, stoofgerechten en soepen.
Bij het inmaken maak je gebruik van een bewaar(conserveer)middel bijvoorbeeld: azijn, suiker, geleisuiker, zout, olie, vet of alcohol. De pot hoeft niet geweckt te worden en mag ook een jampot zijn.
Waar Moestuin op Tafel voor staat is zelf kweken van gezonde biologische groenten, fruit en kruiden. Onze moestuin maakt ons onafhankelijker in onze voedselvoorziening. Het wecken en inmaken is hier een onderdeel van.
Wij verzorgen workshops waar je leert hoe je zelf makkelijk en met smaak je eigen groenten en fruit inmaakt en weckt. Dit onder het genot van een hapje en een drankje.