De moestuin in vier seizoenen
Het jaar rond werken we in onze moestuin, want er is altijd wel iets te doen.
In de lente wordt de tuin klaargemaakt voor het nieuwe zaai-en plantseizoen. De tuin is nog behoorlijk kaal, maar er staan her en der nog wat groenten in die wintervast zijn, zoals boerenkool. In de kas hebben we andijvie en wintersla. De grond wordt klaargemaakt om ingezaaid te worden, dus voor de laatste keer licht omspitten en eventueel wat mest/compost. Dan gaan we staken en rekken plaatsen voor o.a. snijbonen, stokslabonen, peultjes, erwtjes en sugarsnaps. Eind februari, begin maart starten we met het inzaaien. Zowel buiten als binnen. De lente is een prachtige tijd, je ziet de natuur weer ontwaken en tot leven komen. Zodra het wat warmer wordt, begint ook het onkruid harder te groeien, dus is het schoffelen en harken geblazen.
In de zomer groeit alles volop en breekt de oogsttijd aan. Het is fantastisch om te zien hoe iets van een zaadje tot een plant is gegroeid in een paar maanden tijd. Peulen, erwtjes, sugarsnaps en bladgroenten worden al in juni geoogst. Uien en knoflook kunnen al vroeg uit de grond worden gehaald. Wat later in de zomer is het tijd om de snijbonen, sperziebonen en boterbonen te oogsten. In deze periode is het flink aanpoten, het onkruid groeit net zo snel, zo niet sneller dan de groenten. Er zijn nu volop slasoorten, kruiden, aardbeien, frambozen en bramen. Dagelijks controleren we de aardappelen op coloradokevertjes, want die kunnen de planten in een paar dagen helemaal kaalvreten. Het is heerlijk om ’s avonds na te genieten van een dag lekker buiten werken!
In de late zomer plukken we de druiven om ranja en likeur van te maken. Daarna leggen we de bedden aan voor de wintergroenten: boerenkool, andijvie, spruiten en knolsoorten. En dan komt de herfst om de hoek kijken en verandert er veel. Het blad valt en de maisvelden worden geoogst. In oktober zetten we weer uien en knoflook uit, zodat we die in mei/juni kunnen oogsten. Tevens oogsten we zaden die we drogen voor het volgende jaar. De herfst leent zich ook goed om klussen aan te pakken die door de drukte van de zomer zijn blijven liggen.
Als de winter arriveert gaat alles wat rustiger. Er staat nog een aantal groentesoorten, maar veel bedden zijn al leeg. De hoogste tijd om alles winterklaar te maken. We spitten de tuin om en bemesten de grond. Af en toe schoffelen en harken we, zodat alles er netjes bij ligt. Gelukkig groeit het onkruid nu ook niet of nauwelijks. In deze tijd is het zalig om lekker warm bij de kachel in ons tuinhuis ze zitten en te genieten van de rust en van goed gezelschap. De winter is ook de tijd om nieuwe plannen te maken voor het komende jaar. Zo bepalen we welke groenten en vruchten we zelf lekker vinden en goed kunnen gebruiken voor onze diners.